Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Izobraževalni center

OŠ Debro

V okviru projekta »Varujmo in izboljšajmo pogoje za ohranitev pestre združbe opraševalcev« je ena izmed naših glavnih poslanstev izobraževanje in ozaveščanje otrok in mladine o pomenu varovanja okolja.

Delavnico smo izvedli v četrtek, 23.5.2019, na OŠ Debro. Sodelovali so učenci 2. triade, 5. b razreda. Glavni namen je bila predstavitev življenja čebel in drugih divjih opraševalcev kot so npr. čmrlji, ose, muhe, divje čebele. Poudarili smo pomen biotske pestrosti rastlin za ohranjanje in razvoj neposrednega okolja. Učenci so določili čebelje paše v Laškem, ki so, odvisno od letnega časa, različne.

Na voljo smo imeli le 2 šolski uri, zato smo ves material za izdelavo insekt hotelov prinesli s seboj. Učenci so se razdelili v skupine po 4 učenci, tako, da smo pripravili in izdelali 5 insekt hotelov, ki so jih nato odnesli v park, ki obdaja šolo. Za osnovo insekt hotela so morali učenci zbiti pravokotnik iz pripravljenih lesenih deščic ter dodati še streho. Na hrbtno stran so najprej namestili žakljevino, nato pa so iz sprednje strani nameščali material, v katerega se zatečejo koristne žuželke, pa tudi divji opraševalci. Zatočišče potrebujejo za počitek, skrivanje, v njem se zabubijo ali pa preživijo zimo. Na koncu še na sprednjo stran namestijo žekljevino.

Na delavnici je sodelovalo 20 petošolcev in njihova učiteljica.

Delavnico sva izvedli dve učiteljici Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Delavnico sem vodila sama, za njeno izvedbo sem pripravila PPT predstavitev in material za izvedbo 5 insekt hotelov. Kolegica Veronika Cvetko, ki poučuje IKT vsebine pa je bila zadolžena za snemanje delavnice s 3D širokokotno kamero. Pripravila je promocijski film, ki je bil dostopen preko brskalnika www.youtube.com. Predvidoma bo film na voljo za ogled do konca septembra 2019. Za namen snemanja in objavo učencev so bila predhodno pridobljena soglasja staršev.

Koordinatorica projekta: Romana Špes

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja