Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Izobraževalni center

Vse o vrtnicah

Vrtnice so ena najbolj priljubljenih okrasnih rastlin, zato jih najdemo skoraj ob vsakem družinskem vrtu.

Če pri vas doma ni tako, vam prišepnem, da je sedaj pravi čas, da se odločite za nakup vrtnic, kajti izbira je jeseni veliko večja kot spomladi. V današnjem članku bomo razmišljali o sajenju vrtnic.

 Kako posadimo rože – vrtnice?

Vrtnice posadimo dovolj globoko, da je cepljeno mesto pod zemljo za razliko od drugih drevnin, kjer mora biti cepljeno mesto nad zemljo.

Priprava na sajenje rož oz. vrtnic:

Če pri sajenju upoštevamo nekaj osnovnih pravil (pravilna razdalja in globina sajenja, previdno ravnanje s koreninami, potrebne opore,.. ), bo pozneje z oskrbo vrtnic presej manj skrbi. Če je zemlja prevlažna, zmrznjena ali presuha, ne sadimo in raje prestavimo sajenje za nekaj dni. Nikoli ne sadimo vrtnic za vrtnicami, saj jih tako napadajo koreninske bolezni; če pa se kljub temu odločimo saditi vrtnice na istem mestu poskrbimo, da tla razkužimo in poskrbimo za obilno založno gnojenje s starim hlevskim gnojem oz. podobno; Rože oz. vrtnice potrebujejo zračen prostor, z veliko sonca, zaščito pred močnim vetrom in predvsem zelo, zelo dobro s humusom bogato rodovitno prstjo, ki je odcedna.

Izbira sadike:

Sadike z golimi koreninami in sadike v loncih morajo imeti vsaj dva ali tri močne poganjke in zdrav koreninski splet, ki je sorti primerne velikosti glede na nadzemni del , listi pa morajo biti zdravi. Če kupujemo vzpenjavko, preverimo ali so poganjki zdravi in dolgi vsaj 30cm.

Pri debelnih vrtnicah izberemo enakomerno razrasle, saj bo rastlina posajena tako, da bo z vseh strani na očeh. Deblo mora biti ravno, vendar je sprejemljivo tudi krivo.

Čas sajenja:

Sadike z golimi koreninami je najbolje saditi tik pred obdobjem mirovanja ali na začetku obdobja mirovanja, pozno jeseni; Tako je šok ob presaditvi najmanjši. Kjer so ostre zime, je bolje saditi zgodaj spomladi.

Vrtnice iz loncev posadimo lahko kadarkoli, če so le vremenske razmere ugodne. Sadike v loncih lahko čakajo na prostem dosti časa, če jih le primerno oskrbujemo. Toda v primeru hujšega mraza, jih tudi te rajši zakopljemo na vrt  ali pa jih kako drugače zaščitimo z organsko zastirko,…

Sajenje vrtnic:

Sajenje sadike z golimi koreninami:

       -. izkopljemo sadilno jamo, ki je dovolj široka za korenine ali za koreninsko grudo in      dovolj globoka,        da bo po sajenju cepljeno mesto le okoli 2,5cm pod površino zemlje.

 • odstranimo bolne ali poškodovane poganjke s škarjami, izrežemo tudi vse pregoste poganjke ter tanka oz. slabotna in pretegnjena stebla. Debele korenine za 1/3 skrajšamo,
 • v dobro pripravljeni gredi izkopljemo sadilno jamo, natrosimo vanjo  potrebnega  komposta, ki mu lahko primešamo pest kostne moke ali kakšnega drugega popolnega gnojila.
 • Sadike postavimo na sredo jame in enakomerno razprostremo korenine. Preverimo, ali bo cepljeno mesto 2,5cm ( če ne gre drugače si pomagamo s palico, ki jo položimo nad sadilno jamo ) pod nivojem tal, ko bomo jamo zasuli,
 • jamo napolnimo s prstjo; vmes prst večkrat potlačimo z rokami, da napolnimo morebitne prazne prostore ob koreninah, zemljo pohodimo, pograbimo in obilno zalijemo.

Sajenje vzpenjavke in plezalke:

Vzpenjalke gojimo največkrat ob zidu ali ograji ob vodoravnih oporah, ki so kakih 45cm vsaksebi.. tla ob zidu so navadno suha saj so pogosto zavarovana pred dežjem, pa tudi zidovi vlečejo vlago iz tal. Vrtnice posadimo okoli 45cm stran od zidu, saj je tu zemlja najmanj suha, rastline pa so na varnem tudi pred morebitnim kapljanjem iz žlebov.

 • zemljo in sadilno jamo pripravimo enako kot za ostale vrtnice,… sadiko namestimo v sadilno jamo, ( ki smo jo obogatili s potrebnimi hranili kot sadikah z golimi koreninami ) in jo nagnemo približno pod kotom 45*, da doseže najnižje žice na opori, korenine pa razprostremo proti vlažnejši zemlji; če ni opore, speljemo poganjke ob opornih palicah, ki jih zapičimo v zemljo, pri tem pa pazimo, da so palice dovolj daleč od korenin, dam jih ne poškodujejo.
 • Vrtnico zasujemo in utrdimo, zalijemo, pritrdimo poganjke na oporo s primernimi vrvicami ( plastika, rafija,, motvoz,..) ali s plastičnimi objemkami.Pri tem smo pozorni, da z zanko preveč ne zadrgnemo poganjka, saj se ta ob rasti debeli.
 • Vzpenjalke in plezalke po sajenju ne smemo takoj obrezati, počakamo do naslednje rastne dobe, takrat jo začnemo oblikovati, včasih pa bomo čakali leto ali dve, da se bo vrtnica začela vzpenjati. Prvo leto moramo izdatno zalivati in paziti, da pleveli ne ovirajo rasti.

Sajenje debelne oz. stebelne vrtnice:

Stebelne vrtnice  cepimo največkrat na podlago japonskega šipka Rosa rugosa, ki obilno paganja iz podlage; Da bo poganjkov iz podlage čim manj, vrtnic ne smemo posaditi globje, kot nam kaže stara oznaka na deblu, če jih posadimo globje, spodbujamo rast poganjkov iz podlage, kar je zelo pogosta napaka. Če je potrebno, obrežemo korenine, ki rastejo najvišje, tako, da cepljeno mesto  ne pride pregloboko v zemljo.

 • debelna vrtnica potrebuje impregnirano oporo, ko jo zasadimo na stran, s katere je najbolj izpostavljena vetru. Trdno jo zasadimo na sredino sadilne jame, preden namestimo vrtnico, da ne poškodujemo korenin in ne spodbujamo poganjanja iz podlage.
 • sadiko postavimo ob oporo se prepričamo, da sega palica do najnižjih vej in s pomočjo stare oznake na deblu posadimo globoko, da je stara oznaka na vrtnici v višini površine tal;
 • zasujemo jamo, utrdimo in zalijemo sadiko s primernim tlačenjem, previdni smo pri težji zemlji, ki se rada sprime v grude;
 • privežemo posajeno vrtnico ob oporo na dveh mestih –  pod najnižjim vejami in še na polovici debla ter obrežemo šibke in slabe poganjke; vezi naj bodo take, da se deblo ne drgne ob oporo. Zank ne smemo dokončno zadrgniti, dokler se sadika ne prilagodi zemlji. Vezi moramo prilagajati deblu in jih sproti popuščati vsaj enkrat letno.

Naj vam pozno jesensko vrtnarjenje ne prinese samo dela, ampak predvsem veliko užitka ob zadnjih sončnih žarkih, ki nam ji narava z veliko obilico ponuja.

Štefanija Kos Zidar