Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Obvestilo – preventiva: koronavirus (covid-19)

Preprečevanje okužb z virusom SARS-CoV-2 (oz. Covid -19)

Spoštovani  dijaki, udeleženci izobraževanj, zaposleni in drugi obiskovalci.

Pri preprečevanju okužbe z virusom Covid-19 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe, ki jih priporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo (vsaj 1 minuto).
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Za uspešno preprečevanje pojava in širjenja različnih okužb, potrebujemo tudi Vašo pomoč. Šola je v sodelovanju s pristojnim Ministrstvom na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje sprejela ukrepe za zmanjševanje širjenja različnih okužb. V primeru spremenjenih razmer glede pojava različnih okužb, se bodo ukrepi temu prilagodili.
Prosimo Vas za varno in mirno postopanje.
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje ima za potrebe organizacije dela, izdelan načrt ravnanja v primeru pojava koronavirusa (Covid-19). V nadaljevanju povzetek načrta s prilogami in sicer:

Izsek iz načrta organizacije dela Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje v primeru pojava koronavirusa ( Covid -19)

Načrt se uporablja za virus: Sars-COV-2 oz. Covid -19 (v nadaljevanju virus ali koronavirus. Smiselno se načrt uporablja tudi v primeru pandemske gripe.
Načrt se smiselno uporablja pri izvajanju vseh dejavnosti Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.
Načrt vsebuje smernice in priporočila za ravnanje  ob pojavu virusa, med dijaki, udeleženci in zaposlenimi Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, s ciljem zmanjševanja obolevnosti in spremljajočih komplikacij ter čim manjšimi motnjami pri izvajanju  pedagoškega dela in  vsakodnevnih aktivnosti v našem okolju.
Smernice in priporočila so pripravljena skladno z navodili Inštituta za varovanje zdravja in Ministrstva za šolstvo, znanost in šport  in se bodo sproti prilagajala.
Za izvedbo načrta so zadolženi vsi vključeni v delovni, učni proces centra, posebej je oblikovana tudi koordinacijska skupina s kontaktnimi podatki.

Izvajanje higienskih ukrepov za zmanjševanje širjenja virusa na šoli

Zaposlene, dijake, udeležence  seznanjamo z ukrepi za preprečevanje širjenja virusa (higiena rok, higiena kašlja).
Dijake seznanjamo z  ukrepi za preprečevanje širjenja virusa  ter jih spodbujali k umivanju rok in higieni  kašlja, kihanja.
Skrbimo za ustrezno čistočo in higieno v toaletnih in preostalih šolskih prostorih.
Razrede in prostore, kjer se dijaki, udeleženci, zaposleni zadržujejo, redno prezračujemo.
Za čiščenje prostorov in površin uporabljamo običajna čistila in detergente, čiščenje poteka  na način in po postopku,  ki je vpeljan v šoli.
Skrbneje čistimo površine, kjer se jih dijaki, zaposleni, udeleženci pogosteje dotikajo z rokami (kljuke, ograje, tipkovnice….), po potrebi te površine tudi razkužujemo.

Varnost in logistika

Gibanje v stavbah šole je ustaljeno po Šolskih pravilih. Stavba je odprta v dneh, ko poteka pouk in izobraževanje odraslih. V šolo se vstopa skozi glavni vhod. V posebnih razmerah, se čas in gibanje po objektih, določi drugače s posebnim urnikom.
Stavba ima v času pouka v programih mladine za spremljanje gibanja dežurne učitelje in dijake.
Šola bo, ko bo potrebno, zagotovila prostor za osamitev obolele osebe v času izvajanja vzgojno-izobraževalnih aktivnosti.
Če bo dijak zbolel v šoli, bomo obvestili njegove starše. Do prihoda staršev bo dijak počakal v prostoru za osamitev obolelih oseb.
Na šoli zagotavljamo redno vzdrževanje in delovanje podpornih služb ter redno oskrbo z vodo, elektriko, sanitarnim materialom. Hrano zagotavlja zunanji ponudnik dijaške prehrane.

Ključni podatki za preprečevanje so:

Priloga 1: Priporočila za ukrepanje ob pojavu epidemije virusa v izobraževalnih ustanovah Inštituta za varovanje zdravja
Priloga 2: Seznam članov koordinacijske skupine s kontakti
Priloga 3: Seznam zavodov za zdravstveno varstvo

Povezave:

Koronavirus (SARS-CoV-2); https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov
https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019;
https://www.nijz.si/sl/za-preprecevanje-sirjenja-okuzb-poskrbimo-tudi-z-umivanjem-rok

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja