Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Drage dijakinje in dijaki, dragi zaposleni za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje,

Ta svečani in prijazni predbožični čas je čas premišljevanj. Za ljudi na Slovenskem tudi premišljevanj o naši samostojnosti in enotnosti. Današnji praznik je posvečen tema dvema vrednotama. Samostojnost in enotnost sta večni vrednoti. Pretežni del zgodovine našega naroda je mogoče opisati kot hrepenenje po samostojnosti in kot približevanje k enotnosti. Slovenci smo bili pri tem hrepenenju in približevanju včasih bolj in drugič manj uspešni.

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Sloveniji, ki ga praznujemo 26.decembra. Letos mineva 27 let od tega najpomembnejšega dne v slovenski zgodovini, a kot pogosto ugotavljamo smo do svoje domovine, naroda in jezika prevečkrat brezbrižni. Zato je prav, da znamo večkrat prisluhniti velikanom slovenskega naroda in kulture. Mednje se je zapisal pesnik Tone Pavček, ki je takole zapisal kitico v eni izmed svojih pesmi:

Ko je človek moder, je Slovenec. Molči, gleda vase in ves božji svet okrog sebe in misli: Lepa je moja dežela. Meni najlepša. Rad bi ji bil podoben.

Upamo, da bi bila naša srečevanja v novem letu še prisrčnejša, prijaznejša, iskrenejša. Nikogar ne prezirajte, kajti tako kot vi, vsak človek hrepeni po sočutju, ljubezni in sprejetosti.

Vse dobro v prihajajočem letu 2018.

Vam želi dijaška skupnost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja