Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Valentinovo tekmovanje dijakov in študentov 2019

Valentinovo tekmovanje je tradicionalno šolsko tekmovanje in poteka vsako leto v  prvi polovici februarja. Cvetličarsko učilnico, hodnik in rastlinjak zasedejo tekmovalci in njihovi pomočniki, ki se med seboj pomerijo v dveh kategorijah za laskavi naslov naj cvetličarja/ko in naj vrtnarja /vrtnarko. Valentinovo tekmovanje je med dijaki in študenti zelo priljubljeno,  prvi trije uvrščeni iz vsakega področja zastopajo šolo na državnem tekmovanju na sejmu Flora 2019. Osrednja tema letošnjega tekmovanja sovpada s prihodom pomladi in nosi naslov Prebujanje narave.

Za naj cvetličarja se je prijavilo 8 ekip, ki so tekmovali v izdelavi fantazijske namizne dekoracije in okroglo oblikovanega spiralno vezanega šopka. Konstrukcije in ogrodja so lahko tekmovalci pripravili že pred samim tekmovanjem, tekmovanje pa je potekalo v sredo, 13.februarja med 9. in 11. uro.

Laskavi naslov je v skupni razvrstitvi za naj cvetličarja  osvojil Tilen Lipnik s pomočnikom Timotejem Burlakom; oba obiskujeta 4. letnik program hortikulturni tehnik. 2. mesto je pripadlo dijakinjima 5. letnika program diferencialni hortikulturni tehnik, Anji Knez s pomočnico Rebeko Robnik, 3. mesto pa je osvojila Katja Vačovnik s pomočnico Janjo Zidanšek, obe dijakinji 2. letnika programa cvetličar.

Iz področja vrtnarstva se je pomerilo 10 ekip, ki so izdelovali Vrtnarski nasad, v velikosti 1 m x 1,5 m. Višina izdelka ni smela presegati 2 m. Poleg dijakov se je v tej kategoriji pomerila tudi 1 ekipa študentov 1. letnika smeri hortikulturni inženir Višje strokovne šole. Vse ekipe so bile zelo izenačene. Zmagovalna ekipa v sestavi Boruta Pustatičnika in Angelike Vasle sta predstavila terasno zasaditev. Oba dijaka obiskujeta 4. letnik programa hortikulturni tehnik. Drugo mesto sta osvojila dijaka 2. letnika programa vrtnar, Andraž Penič in Andraž Čretnik, 3. mesto pa sta zasedli dijakinji 4. letnika programa diferencialni hortikulturni tehnik, Valentina Vaš in Nina Rogelšek.

Delo ocenjevalca v kategoriji za izbor za naj cvetličarja/ko  je na tekmovanju prevzel g. Simon Ogrizek, sicer tudi mednarodni sodnik, ki je ocenil, da so bili vsi izdelki kvalitetni. V kategoriji za izbor naj vrtnarja/ko pa je ocenjevanje prevzel g. Alen Kovačič, vodja enote Arboretum Volčji Potok v Celju.

Vsem udeležencem tekmovanja iskreno čestitamo za sodelovanje in za izvirne ideje. Izkušnje iz tekmovanja so lepa popotnica za nadaljevanje profesionalne poti.

Zapisala: Romana Špes

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja