Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Podnebni tek 2024

Dijaki in zaposleni Šole za hortikulture in vizualne umetnosti Celje smo od 15. 4. do 19. 4. 2024 v okviru Eko šole sodelovali v Podnebnem teku.

Dijaki naše šole so pod mentorstvom prof. Danice Korošec izdelali plakat o naših vplivih na podnebne spremembe in o posledicah, ki jih prinašajo s seboj. Izdelali so tudi trajnostno štafetno palico, ki jo bomo uporabili še ob kakšnih drugih priložnostnih. Z dijaki smo razmišljali o grozečih posledicah podnebnih  sprememb in iskali načine, kako lahko z individualnimi in s skupnimi ukrepi prispevamo k izboljšanju okolijske problematike in zmanjšamo naš ogljični odtis. Skupaj smo ozaveščali, kako izkoristiti vsakodnevne dejavnosti za aktivnejši življenjski slog. Vsak dijak in zaposleni na šoli je prejel tudi knjižico NIJZ – Z gibanjem do zdravja.  

Dijaki in zaposleni smo v tem tednu v šoli skupaj pretekli  razdaljo osmih maratonov in si izmenjavali unikatno štafetno palico. Doma smo nabirali kilometre s hojo, tekom, nordijsko hojo, plavanjem in z drugimi gibalnimi aktivnostmi. V šoli je bilo izvedeno tekmovanje za dijake in dijakinje v držanju planka.  S pretečeno razdaljo, s svojim gibalnim prispevkom in idejami je vsak udeleženec podnebnega teka prispeval pomemben delež h globalni preobrazbi zavesti.

Prišli smo do zaključkov, da je potrebno odločno napraviti korake h korenitim spremembam z odgovornim načinom življenja in varovanja narave, da si naš planet opomore. Udeleženci smo se strinjali, da je potrebno spremenjen način življenja z zdravim življenjskim slogom  vključiti v naš vsakdan.

Klemen Vodovnik, prof. športne vzgoje