Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Valentinovo tekmovanje, 2022

Čeprav tradicionalno Valentinovo tekmovanje poteka vedno v času praznika valentinovo in informativnih dni v februarju, smo se letos odločili, da po dveh letih pandemije, ko so na šoli odpadle vse večje prireditve, organiziramo šolsko tekmovanje v času Velike noči. V sredo, 13. 4. 2022, je na šoli potekalo tradicionalno valentinovo tekmovanje, ki se ga je udeležilo 16 dijakov in dijakinj, smeri hortikultura. Sodelovali so dijaki 1. CV, 4. dHT, 5.dHT in 4.HT letnika. Letošnje tekmovanje je potekalo na temo Prebujanje pomladi.

Za naj cvetličarja so se prijavile 3 ekipe, ki so tekmovale v izdelavi fantazijske namizne dekoracije in spomladanskega velikonočnega šopka. Pogoj pri izdelavi namizne dekoracije je bil, da je dekoracija prenosljiva, z izdelano konstrukcijo iz lesa. Pri šopku je zaželjena uporaba konstrukcije v obliki gnezda, z uporabo velikonočnih dekorativnih elementov (npr. izpihana jajca, perje….). Konstrukcije in ogrodja so lahko tekmovalci pripravili že pred samim tekmovanjem, seznanjeni so bili tudi z izbiro cvetja.

Iz področja vrtnarstva so se pomerile 4 ekipe, ki so izdelovale kompozicijski nasad z uporabo 2 ali 3 večjih loncev. Tudi pri izdelavi nasada je bil pogoj, da je prenosljiv in da s konstrukcijo ne presega 2 m višine. Dijaki so ponazorili pomlad z izbiro spomladanskih rastlin in dodatki na temo velike noči.

Žal se letošnjega tekmovanja zaradi opravljanja praktičnega usposabljanja z delom, ni udeležil noben predstavnik višje strokovne šole, smeri hortikultura, kot tudi ne vrtnarji tretjega letnika.

Učilnica, kjer so ustvarjali cvetličarji in izbrana mesta na prostem, kjer so ustvarjali vrtnarji, so zaživele v sproščenem delovnem vzdušju in čutiti je bilo tekmovalno vznemirjenost. Delo tekmovalcev je potekalo pod budnim očesom ga. Nade Reberšek Natek, ravnateljice višje strokovne šole in članice komisije za pridobitev naziva mojster/ica vrtnarstva ali mojster/ica cvetličarstva, ki se ji je pridružil še g. Alen Kovačič, vodja vrtnega centra enote Arboretum Volčji potok v Celju.

Valentinovo tekmovanje je štelo vsako leto kot šolsko predtekmovanje, saj so nas prvi trije uvrščeni predstavniki iz vsake kategorije, zastopali na državnem tekmovanju na sejmu Flora. Letos se bo sejem Flora odvijal v maju; na katerem pa tekmovanja ni predvideno. Izdelki cvetličarjev so na ogled na šolskem hodniku, vrtnarski nasadi pa pred zunanjimi vhodi zaščitenih prostorov in šole. 

Vsem udeležencem tekmovanja ter mentorjem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko strokovnih izzivov.

Rezultati tekmovanja:

CVETLIČARJI

Ime skupine Tekmovalec/tekmovalka
1. mesto 1.      skupina Nika Rahne, Tajda Jager
2.      skupina Katja Vačovnik
3. mesto 3.      skupina Aneja Turek

VRTNARJI

Ime skupine Tekmovalec/tekmovalka razred
1. mesto 1.      skupina Živa Benda, Matic Ograjenšek, Mihael Stropnik, Žan Vrunč z mentorjem Jakom Stropnikom 5.dHT
1.CV
2. mesto 2.      skupina Karolina Ciglar, Suzana Pisar, Luka Vahtarič 4.dHT
3. mesto 3.      skupina Taja Špeh, Anže Kadunc 4.dHT
4.      skupina Nina Čeh, Darja Galun 4.dHT

Organizatorki tekmovanja: Ana Sotošek in Romana Špes

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja