Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Praznični nagovor dijakom in dijakinjam, 23. december 2021

Počasi, a nezadržno se izteka še eno posebno leto, leto 2021. Ostalo nam bo v spominu zaradi pandemije Covid – 19. Preteklo šolsko leto je bilo v znamenju pouka na daljavo, letošnje pa v skladu z uredbami vlade RS poteka v šoli, kar je velik napredek. Po dveh letih epidemije smo delo v virtualnem svetu vzeli za svojega, tako, da tudi občasne karantene dijakov niso bistveno okrnile pedagoški proces. Vesela sem, da nam uspeva kljub zahtevam časa ohranjati dobre medosebne odnose, ki se običajno ob takšnih krizah razrahljajo. Zato je še toliko bolj pomembno, da smo čuječi in imamo empatijo drug do drugega.

To leto je bilo za našo šolo zelo pomembno, saj nam je resorno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport odobrilo nov program Fotografski tehnik. Prepričana sem, da novo pridobljeni program prinaša zelo pomemben mejnik v razvoju naše šole. Tako ste dijaki prve generacije programa fotografski tehnik z novim šolskim letom 2021/22 prvič sedli v naše šolski klopi. Želim, da se počutite dobro v družbi ostalih dijakov.

Pred nami je čas najlepših praznikov v letu – božič, novo leto … To je priložnost, da družina najde čas zase in se v krogu nje zopet počutimo otroci … Je tudi čas 31. obletnice plebiscita, ko smo se Slovenci v zelo velikem številu izrekli za samostojno državo in praznovanja 30. obletnice samostojne države Slovenije. Prav na današnji dan pred 30. leti smo slovenci dobili svojo ustavo, ki je moderna in nas uvršča v skupino evropskih narodov. Iztekajoče se leto je bilo posebno tudi zaradi našega predsedovanja EU skupnosti, kjer smo nalogo vodeče države odlično izpeljali.

Dragi dijaki in dijakinje:

Bodimo ponosni na našo državo in doma ne pozabimo izobesiti slovensko in evropsko zastavo ob državnih praznikih. Sedaj je pravi čas, da pogledamo nazaj, kako nam je uspelo usvojiti zastavljene cilje in si hkrati že postavljamo nove. Poleg svojih osebnih ciljev, je vsakdo izmed vas aktiven v neki sredini, kjer je glavno vodilo odigrati vlogo, ki nam je dodeljena in jo tudi najbolje obvladamo.

Iztekajoče se leto 2021 je bilo za našo šolo zelo uspešno. Predvsem želim izpostaviti tisti del, kjer ste se vi, dijaki in dijakinje, posamezno ali v skupini zelo izkazali in tako potrdili, da smo šola, ki uči za življenje. Naj omenim najvidnejša tekmovanja, dosežke in dogodke:

  • državno predtekmovanje SloveniaSkills 2022 v aranžerstvu, državno predtekmovanje v cvetličarstvu za predizbor Sloveniaskills 2022,
  • številni zelo dobri dosežki na tekmovanjih iz splošno izobraževanih predmetov in ekokvizu,
  • veliko odličnih rezultatov na raznih natečajih in projektih še zlasti pri programu aranžerski tehnik (Cinkarna celje, natečaj Ekošole),
  • visoko ocenjene in uporabne raziskovalne naloge,
  • zelo dobro pripravljen in izveden dogodek »XXI. Dan špargljev – zasnova novega nasada špargljev«,
  • številne promocijske aktivnosti na OŠ in drugje, kot je npr. dekoracija izložb naših aranžerjev v mestu Celje, instalacija velikonočnega pirha, adventnega venca, božičnega drevesa in škratov v mestu Celje, adventnega venca v Sl. Gradcu, Luštnih jaslic v Luštu d. o. o., ki je bilo delo naših aranžerjev, cvetličarjev, vrtnarjev in hortikulturnih tehnikov …
  • odmevna razstava prve generacije Fotografskih tehnikov in številna tekmovanja z odličnimi uvrstitvami dijakov programa Fotografski tehnik,
  • zelo uspešni dijaki na ZI in PM idr.

…, kar predstavlja izjemne dosežke glede na število naših dijakov in dijakinj v primerjavi z drugimi šolami …

Omenjeni dosežki in dogodki potrjujejo, da smo in ostajamo najboljša šola v Sloveniji s področja hortikulture in oblikovanja.

Predvsem pa verjamem dragi dijaki in dijakinje, da ste v tem letu spletli med sabo še bolj  pristne vezi in postali pravi prijatelji.

Dragi dijaki, drage dijakinje  …

Hvala vam za vašo srčnost, za vašo pripravljenost pri šolskih in obšolskih dejavnostih in vaš prispevek k prepoznavnosti in dvigu ugleda šole …

Zahvala velja tudi učiteljem in učiteljicam, strokovnim sodelavcem in ostalim zaposlenim, ki so vas usmerjali na poti do cilja.

Seveda pa je še pomembnejši osebni napredek vsakega izmed vas, zato vas povabim, da preletite svoje dosežke v iztekajočem se letu, si naredite smeli načrt in tako sledite svojemu življenjskemu cilju naproti.

Dragi dijaki, dijakinje, učitelji, učiteljice, strokovni sodelavci in ostali zaposleni …

V prihajajočih dneh vam torej želim, da upočasnite korak, se zazrite vase in si vzemite čas za svoje najbljižje.

Vam in vašim domačim želim doživete božične praznike ter srečno in zdravo novo leto 2022.

Srečno …

Štefanija Kos Zidar, ravnateljica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja