Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Govor ob podelitvi spričeval za POM in ZI, 7. julij 2021

Spoštovani maturantje, spoštovane maturantke, pozdravljeni profesorji in profesorice, cenjeni starši in drugi gostje …

Danes je za nas prav poseben dan, še zlasti pa za:

  • generacijo cvetličarjev in vrtnarjev 2018 do 2021,
  • generacijo aranžerskih tehnikov 2017 do 2021,
  • generacijo hortikulturnih tehnikov SSI 2017 do 2021 in
  • generacijo hortikulturnih tehnikov PTI 2019 do 2021.

Z  veseljem ugotavljamo, da ste dosegli zastavljeni cilj. Vaša radost je toliko večja, kolikor več truda je bilo potrebno vložiti.

Šolanje na naši šoli končujete ob pomembnem mejniku za Slovenijo, saj letos praznujemo 30. obletnico samostojne in neodvisne države. Poleg tega zaključujete šolanje v obdobju svetovne zdravstvene krize, ki jo obvladuje Covid 19.

Tako je letošnje šolsko leto potekalo dve tretini pouka »on-line« v virtualnem svetu preko skupnega kanala MS Teams. Učitelji in dijaki smo se pri tem veliko naučili, saj smo dobro usvojili digitalno kompetenco, ki nam bo še kako prav prišla. Kljub vsemu pa smo vsi komaj čakali, da ponovno sedemo v šolske klopi po modelu C in kasneje po modelu B, saj smo zelo pogrešali eden drugega. Pohvaliti želim dijake in učitelje, ki ste pouk na daljavo izpeljali zelo dobro, kar potrjuje poprečno zelo dober učnih uspeh. Tudi sicer je bilo posebno leto, saj se je zgodilo prvič, da dijaki zaključnih letnikov zaradi epidemije niso imeli maturantskega plesa in se ni slišal vaš veselo zapeti »Gaudeamus igitur«.

To leto je za našo šolo zelo pomembno, saj nam je resorno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport odobrilo nov program Fotografski tehnik. Prepričana sem, da novo pridobljeni program prinaša zelo pomemben mejnik v razvoju naše šole. Tako bodo dijaki programa fotografski tehnik z novim šolskim letom 2021/22 prvič  sedli v naše šolski klopi.

Naš logo šole predstavlja stiliziran cvet vrtnice, ki je simbol življenja, ljubezni, pa tudi vztrajnosti … torej brez truda, ni rezultata; brez trdega dela, garanja, odpovedi, ki ga predstavlja trnje na vrtnici ni uspeha,  ni rezultata – ni cveta. V življenju boste večkrat soočeni z velikimi napori, velikimi projekti in še kaj … takrat se spomnite šolskega logotipa in se vprašajte zakaj vrtnica cveti?  Verjamem, da boste takrat zmogli premagati gore preprek pred vami. Danes boste prejeli cvet, ki naj vas pospremi v novo življenje …

Ob koncu se želim zahvaliti vašim staršem, ki so skupaj z vami pred leti izbrali ravno našo šolo in vam ob času šolanja stali ob strani. Velika zahvala naj velja tudi učiteljem in učiteljicam, strokovnim sodelavcem in ostalim zaposlenim, ki so vas usmerjali na poti do cilja. Še posebej pa so vam stale ob strani razredničarke:

  • Elizabeta Strenčan,
  • Karmen Volavšek in
  • Andreja Gerčer, ki jim izrekam posebno zahvalo.

Dragi maturantje, drage maturantke …

Hvala za vašo srčnost, za vašo pripravljenost pri šolskih in obšolskih dejavnostih in vaš prispevek k prepoznavnosti in dvigu ugleda šole …

Prav  je, da na koncu izpostavim najboljše in sicer:

Program cvetličar:

Teja Kramar, 3.C – 5 točk – spričevalo s pohvalo

Program vrtnar:

Karolina Ciglar, 3.V – 5 točk – spričevalo s pohvalo

Nina Čeh, 3.V – 5 točk – spričevalo s pohvalo

Program aranžerski tehnik:

Nastja Šmid, 4.AT – 22 točk od možnih 23 – zlata maturantka

Urska Drofenik, 4. AT – 21 točk

Leja Prvinšek, 4.AT – 20 točk

Urka Volovšek, 4.AT – 20 točk

Patricija Kohne, 4.AT, 19 točk

Program hortikulturni tehnik SSI:

Program hortikulturni tehnik PTI:

Mojca Balon, 5.(d)HT – 19 točk

Nik Vogrič, 5. (d)HT – 19 točk

Čestitam vsakemu izmed vas za prehojeno pot in vam želim veliko uspeha v nadaljnjem življenju …

Prepričana sem, da boste postali odgovorni državljani, dobri strokovnjaki na svojem področju in tako postali ponos hortikulture in oblikovanja.

Dragi maturantje, drage maturantke ….

želim vam lepe in dolge počitnice, predvsem si vzemite čas zase, da boste lahko z veseljem poleteli novim izzivom na proti, ki vas čakajo v novem študijskem letu oz. na delovnem mestu.

Celje, 7. julij 2021

Štefanija Kos Zidar,

direktorica in ravnateljica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja