Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Pot osamosvojitve slovenije

V četrtek, 24. 6. 2021, smo na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje na prav poseben način zaključili šolsko leto in obeležili 30. obletnico samostojnosti Slovenije. Dijaki ne zaključnih letnikov so se zjutraj zbrali na šolskem dvorišču, od koder so z razredniki odšli v šolski park, kjer smo pripravili POT OSAMOSTVOJITVE SLOVENIJE.

Pot je bila razdeljena na šest vsebinskih sklopov: POT K SAMOSTOJNOSTI SLOVENIJE, DRŽAVNI SIMBOLI REPUBLIKE SLOVENIJE, SIMBOLI EVROPSKE UNIJE, PREPOZNAVNE SLOVENSKE RASTLINE, DOMOVINSKE PESMI in KVIZ.

Dijaki posameznih razredov so se razkropili po parku, kjer so v prijetni senci starih dreves na zanimiv in ustvarjalen način spoznavali ter utrjevali zgodovino in simbole naše države in Evropske unije. Pri prvi postojanki so se dijaki seznanili s ključnimi dogodki in mejniki povezanimi s samostojnostjo naše domovine. Na drugi točki, kjer so bili predstavljeni simboli Republike Slovenije, so zapeli himno, narisali grb in slovensko zastavo. Na tretji točki so ponovili simbole Evropske unije ter na zemljevid Evrope pritrjevali zastave posameznih evropskih držav. Posebno mesto smo namenili prepoznavnim slovenskim rastlinam ter avtohtonim vrstam, njihovim značilnostim in posebnostim. Po pripravljenih navodilih so izdelovali nageljne iz krep papirja. Predzadnja tema je bila povezana z domovinskimi pesmimi. Dijaki so brali domovinske pesmi, deklamirali Gregorčičevo pesem Soči ter sami pisali pesmi, sporočila in čestitke Sloveniji ob 30. obletnici samostojnosti.

Na koncu prehojene poti so dijaki reševali spletni kviz – ki smo ga pripravili na šoli – in v katerem so bile naloge povezane z vsebino Poti osamosvojitve Slovenije.

Na šoli se zavedamo, kako pomembna je domovinska vzgoja za mlade rodove, ki še niso bili rojeni v času osamosvajanja naše dežele, pri tem pa iščemo zanimive in inovativne pristope učenja, kjer lahko vsak dijak pokaže svoje znanje, spretnosti in veščine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja