Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Praznični nagovor dijakom in dijakinjam, 23. december 2020

Počasi, a nezadržno se izteka čisto posebno leto 2020. Ostalo nam bo v spominu zaradi pandemije Covid – 19, ki je doletela celi svet. Kar naenkrat se je vse spremenilo in hočeš nočeš, smo čez noč stopili v virtualni digitalni svet. Spremenili so se tudi naši medosebni odnosi, ki so bistvo obstoja človeka.  Zato je še toliko bolj pomembno, da smo čuječi in imamo empatijo drug do drugega.

Pred nami je čas najlepših praznikov v letu – božič, novo leto …

To je priložnost, da družina najde čas zase in se v krogu nje zopet počutimo otroci … Je tudi čas 30. obletnice plebiscita, ko smo se Slovenci v zelo velikem številu izrekli za samostojno državo.

Hkrati pa je čas, ko pogledamo nazaj, kako nam je uspelo usvojiti zastavljene cilje in si hkrati že postavljamo nove. Poleg svojih osebnih ciljev, je vsakdo izmed vas aktiven v neki sredini, kjer je glavno vodilo odigrati vlogo, ki nam je dodeljena in jo tudi najbolje obvladamo.

Iztekajoče se leto 2020 je bilo za našo šolo zelo uspešno. Predvsem želim izpostaviti tisti del, kjer ste se vi, dijaki in dijakinje, posamezno ali v skupini zelo izkazali in tako potrdili, da smo šola, ki uči za življenje. Naj omenim najvidnejša tekmovanja, dosežke in dogodke:

  • šolsko tradicionalno Valentinovo tekmovanje za dijake s področja hortikulture, šolsko tekmovanje za aranžerje,
  • številni zelo dobri dosežki na tekmovanjih iz splošno izobraževanih predmetov in ekokvizu,
  • odlična uvrstitev naših dijakov na državnem tekmovanju SloSkills iz aranžerstva,
  • veliko odličnih rezultatov na raznih natečajih in projektih še zlasti pri programu aranžerski tehnik (Cinkova očala, natečaj Ekošole),
  • visoko ocenjene in uporabne raziskovalne naloge,
  • zelo dobro pripravljen in izveden dogodek »XX. Dan špargljev – zasnova novega nasada špargljev«,
  • nepozabni maturantski ples generacije 2019/20 v Thermani Laško,
  • številne promocijske aktivnosti na OŠ in drugje, kot je npr. dekoracija izložb naših aranžerjev v mestu Celje, inštalacija velikonočnega pirha in adventnega venca v mestu Celje, ki je bilo delo naših cvetličarjev, vrtnarjev in hortikulturnih tehnikov …
  • zelo uspešni dijaki na ZI in PM …

…, kar predstavlja izjemne dosežke glede na število naših dijakov in dijakinj v primerjavi z drugimi šolami …

Omenjeni dosežki in dogodki potrjujejo, da smo in ostajamo najboljša šola v Sloveniji s področja hortikulture in oblikovanja.

Predvsem pa verjamem dragi dijaki in dijakinje, da ste v tem letu spletli med sabo še bolj  pristne vezi in postali pravi prijatelji.

Dragi dijaki, drage dijakinje  …

Hvala vam za vašo srčnost, za vašo pripravljenost pri šolskih in obšolskih dejavnostih in vaš prispevek k prepoznavnosti in dvigu ugleda šole …

Zahvala velja tudi učiteljem in učiteljicam, strokovnim sodelavcem in ostalim zaposlenim, ki so vas usmerjali na poti do cilja.

Seveda pa je še pomembnejši osebni napredek vsakega izmed vas, zato vas povabim, da preletite svoje dosežke v iztekajočem se letu, si naredite smeli načrt in tako sledite svojemu življenjskemu cilju naproti.

Te dni praznujemo 30. obletnico samostojne države. V nedeljo, 23. decembra 1990 je potekal plebiscit na katerem je 93,20 % udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 % je odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije. Rezultate plebiscita so uradno razglasili 3 dni kasneje. Zato praznujemo 26. decembra Dan samostojnosti in enotnosti kot državni praznik in je dela prost dan.

Uspelo nam je uresničiti zgodovinske sanje in si, z lastnimi močmi, izboriti svojo državo. Dragi dijaki, drage dijakinje ob tako pomembnem jubileju naše države vam iskreno čestitam. Ni namreč dano vsakemu zemljanu živeti v svoji domovini in imeti svojo državo. Bodite ponosni na našo državo in doma ne pozabite izobesiti slovensko in evropsko zastavo na dan samostojnosti in enotnosti.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga poslanci s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili z in enotnosti, saj smo na ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini. Tako torej letos praznujemo že 30. dan samostojnosti in enotnosti.

Povabim vas in vaše domače da si ogledate video film in virtualno razstavo o plebiscitu, ki sta dostopna na domeni www.zbralismopogum.si

Dragi dijaki, dijakinje, učitelji, učiteljice, strokovni sodelavci in ostali zaposleni …

V prihajajočih dneh vam torej želim, da upočasnite korak, se zazrite vase in si vzemite čas za svoje najbljižje.

Vam in vašim domačim želim zdravja, notranjega zadovoljstva in prožen korak na vseh stopinjah novega leta 2021.

Srečno …

 Štefanija Kos Zidar, ravnateljica

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja