Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Izobraževalni center

Okrogla miza

Okroglo mizo smo v sodelovanju z vsemi sodelujočimi partnerji v projektu izvedli v torek, 22.1.2019, v prostorih Thermane d.o.o. Laško. Občina Laško je kot vodilna koordinatorica prevzela obveščanje občanov in pošiljanje vabil, Zavod Stik Laško je pripravil novinarske mape, čebelarji so poskrbeli za pogostitev, dvorano je odstopila Thermana Laško d.o.o., v naši domeni pa je bila organizacija in snemanje ter prenos dogodka. Pripravili smo tudi simbolna darilca z zelišči. Okroglo mizo sta slovesno otvorila g. župan Franc Zdolšek in direktorica Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti, ga. Štefanija Kos Zidar. Na okrogli mizi so sodelovali vidnejši strokovnjaki, ki delujejo na področju ohranjanja čebel in njihovih divjih opraševalcev.

Z organizacijo okrogle mize smo želeli spodbuditi razmišljanja in znanje o pomenu divjih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje varne preskrbe s hrano. Zavedati se moramo, da je več kot 30 % proizvodnje hrane odvisno od čebel in njihovih divjih sorodnikov. Problematiko področja so iz različnih zornih kotov osvetlili strokovnjaki iz različnih področjih, sodelovale pa so tudi tri predstavnice naše šole, vse predavateljice na Višji strokovni šoli. Zakonodajo na področju biotičnega varstva in uporabe pesticidov je osvetlila ga. Bogdana Kapitler, biotično varstvo je predstavila ga. Anja Žužej Gobec, o problematiki širjenja tujerodnih invazivnih vrst rastlin v naravo pa je spregovorila ga. Andreja Gerčer.

Okrogla miza je bila snemana in v direktnem prenosu dostopna tudi dijakom in študentom na šoli, ki se dogodka niso mogli udeležiti.

Okrogle mize so se sicer udeležili dijaki, katere vsebine sovpadajo z učno snovjo; tako so se ga udeležili dijaki 2. letnika cvetličar in vrtnar ter študenti 1. in 2. letnika višje strokovne šole, smeri hortikultura.

Okrogla miza je bila namenjena strokovni in laični javnosti. Cilj dogodka je bil dosežen, saj so številni predavatelji osvetlili možnosti za ozaveščeno delovanje v različnih panogah kmetijstva.

Prenos je še vedno dostopen na naslovu: video.arnes.si/portal/asset.zul?id=HYsIVDOjS9eRfaRT66882xDi.

 

Koordinatorica projekta: Romana Špes

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja