Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Bio-Ret Energy aktivnost na Češkem

Dva mentorja in šest dijakinj smo odšli na izmenjavo Bio-Ret Energy aktivnosti na Češkem.

Erasmus +, BioRet_1. objava

Po prihodu na šolo v Rajhradu nas je čakala predstavitev situacije z vodami v Sloveniji. Naslednji dan pa smo si ogledali stanje voda v narodnem parku Pavlov na Češkem, kjer je tudi znano arheološko najdišče mamutov in prazgodovinskih naselij na tem področju. Zbrali smo še toliko moči, da smo si individualno ogledali Brno. Dijakinje pa so že navezale prve stike s kolegi iz drugih šol.

Erasmus +, BioRet_2. objava

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili v bližino Prage, kjer smo si ogledali Observatorij Košetice, češko hidrometeorološko postajo.

Ob obisku Atmosferskega centra v Košeticah so nas znanstveniki seznanili z napravami in različnimi meritvami, ki jih izvajajo za potrebe kmetijstva, zdravstvenega varstva in spremljanja podnebnih sprememb.

Poleg standardnih meritev temperature, merjenje svetlobe, vlage, jakosti vetra, ter drugih meritev opravljajo še meritve ozona, ogljika, dušika, aluminija in kot edini v Evropi tudi količino živega srebra. Predstavili so nam različne aparature in metode merjenja. Na postaji merijo tudi  odboj svetlobe od tal in meritev difuzne svetlobe, ki v največji meri vpliva na aktivnost fotosinteze. Z različnimi spektrometri merijo kemično in fizikalno sestavo aerosolov, ki imajo lahko negativno ali pozitivno delovanje na atmosfero. O negativnem delovanju govorimo takrat, ko aerosoli vežejo nase težke kovine, ki vplivajo na segrevanje ozračja. Če se na aerosole vežejo  svetlejši delci (npr: peščeni pesek) se ozračje na ta način ohlaja. Na vremenski postaji imajo stolp, ki je visok 250 m. Vse omenjene meritve opravljajo na 4 različnih višinah. Spremljanje različnih parametrov je pomembno za kmetijstvo, ohranjanje zdravja ljudi, živali in rastlin ter spremljanje klimatskih sprememb.

V drugem delu dneva smo si ogledali tako imenovani “mrtvi gozd”, ki je pomembno spremenil krajino. Gozd, kjer je pred leti prevladovala smreka, je izsekan zaradi napada lubadarja. Na pre razmnožitev  lubadarja so vplivale suše v zadnjih letih in nepravilno gospodarjenje z gozdovi, kjer so v preteklosti zasajali le eno drevesno vrsto. Dan smo zaključili s pozitivnim zaključkom, saj je tudi v tem primeru narava najboljša rešiteljica;  gozd se uspešno tudi sam obnavlja.

Zapisali: Nina Steiner in Tina Gabor

Erasmus +, BioRet_3. objava

Tokrat smo spoznavali nepravilnosti, ki so nastale zaradi intenzivnega poljedelstva. Prva postojanka je bila Uherskeźho hratdište, kjer smo si ogledali  posledice sprememb porečij. Nato smo se odpeljali do kmetije v Blatnički, ki leži na strani Belih Krpatov tik ob slovaški meji, kjer so nam na primeru prikazali napake monokulturnega kmetovanja. Zemlja je iztrošena, brez zadostne količine organske snovi je brez strukture in ni sposobna zadržati dovolj vode. Z zasaditvijo visokodebelnih sadnih vrst na travnih površinah in zelenimi pasovi med njivami, so se vrnile živali, ki so potrebna za ekološko ravnotežje. V drugem delu smo se sprehodili po vrtovih  gradu v Lednicah.

Živa Benda in Polona Strožič

Erasmus +, BioRet_zadnja objava

Zadnji dan seminarja smo na šoli v Rajhradu izdelovali  zelene strehe na pripravljeni pod kostrukciji. Predstavili so nam posestvo, rastlinjake ter cvetličarno. Strokovnjakinja nam je predstavila pomembnost zelenih streh za blaženje klimatskih sprememb: nižja temperatura v hiši, nižanje temperature v okolici, večja biodiverziteta, izboljšuje zdravje ljudi, zavarujejo streho pred soncem ter podaljšajo življensko dobo strehe. Poznamo različne tipe zelenih streh: ekstenzivna, pol intenzivna ter intenzivna. Na koncu nas je čakala evalvacija seminarja in zaključno druženje.

Eva Zorenč in Alja Tamše