Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Adventni Salzburg

V petek, 15.12.2023, smo z dijaki geografsko-turističnega krožka in ostalimi zainteresiranimi obiskali Mozartovo mesto, Salzburg.

Najprej smo si ogledali dvorec Mirabell, ki je znan po svojih razkošnih vrtovih. Celoten kompleks z vsemi gospodarskimi poslopji in vrtnimi spomeniki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Dijake je navdušil obisk Hangarja 7, ki je znan po svoji edinstveni arhitekturi. Red Bull je tu razstavil akrobatska športna letala in zajetne zbirke dirkalnikov F1. Tu so predstavljeni vsi ekstremni športi, ki jih Red Bull sponzorira.

Z vzpenjačo smo se povzpeli na trdnjavo Hohensalzburg, simbol mesta, ki leži na trdnjavskem griču. Srednjeveški grad izvira iz 11. stoletja in je največji popolnoma ohranjen grad v srednji Evropi. Uživali smo v pogledu nad mestom, ki leži ob reki Salzach.

Po spustu z gradu smo se sprehodili po pokopališču in po starem mestnem jedru, kjer smo občudovali Mozartovo rojstno hišo, Žitno ulico s številnimi znamenitimi izveski, ogromno zlato kroglo, veličastno mestno katedralo in številne svečano okrašene trge.

Dan smo zaključili na adventnem sejmu, ki je eden najstarejših v Evropi in ohranja svoj sloves še danes. Številne lučke in bleščeči okraski ter vonj po salzburških specialitetah na številnih božičnih stojnicah so nas spremljali na poti domov. Preživeli smo čudovit in nepozaben dan. 

Sergeja Jekl, Karmen Volavšek in Lidija Oblak, spremljevalne učiteljice