Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola

Dijakom in dijakinjam ob zaključku šolskega leta 2022/2023 in 32. obletnici samostojne države Slovenije

Izteklo se je eno »normalno« šolsko leto, ki ni bilo v znamenju Covid-a, saj je pouk ponovno potekal po ustaljenem redu kot v času pred letom 2020.

Vesela sem, da nam uspeva kljub zahtevam časa v katerem se nahajamo, ohranjati dobre medosebne odnose, ki se običajno ob takšnih krizah razrahljajo. Zato je še toliko bolj pomembno, da smo čuječi in imamo empatijo drug do drugega.

Hkrati se izteka že drugo šolsko leto, ko zaključujejo dijaki druge generacije programa Fotografski tehnik, drugo leto šolanja pri nas. Novi program prinaša nadgradnjo oz. dodano vrednost ostalim programom na šoli: Cvetličar, Vrtnar, Aranžerski in Hortikulturni tehnik. Hkrati pa je nov program z vidika gospodarstva še kako pomemben za razvoj Savinjske regije. Ta pomemben mejnik v razvoju šole bo zapisan v zgodovino šole z velikimi črkami in se navezuje na mesto Celje z bogato fotografsko tradicijo z mojstrom Pelikanom ter njegovim izjemnim steklenim fotografskim ateljejem.

Praznujemo 32. obletnico samostojne države. V nedeljo, 23. decembra 1990 je potekal plebiscit na katerem je 93,20 % udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 % je odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije. Rezultate plebiscita so uradno razglasili 3 dni kasneje. Uspelo nam je uresničiti zgodovinske sanje in si, z lastnimi močmi, izboriti svojo državo. Ni namreč dano vsakemu zemljanu živeti v svoji domovini in imeti svojo državo. Bodimo ponosni na našo državo in doma ne pozabimo na dan državnosti – 25. junija izobesiti slovensko in evropsko zastavo.

Počitnice so pred nami in s tem tudi zaslužen počitek za vas, dragi dijaki in dijakinje, učitelji in učiteljice ter ostali zaposleni. Prav je, da se še enkrat ozremo nazaj na prehojeno pot tega šolskega leta, ki nam je ponudilo zelo veliko izzivov in tudi priložnosti. Od nas samih je bilo odvisno, ali smo jih znali in hoteli sprejeti. Prepričana sem, da smo bili tudi tokrat zelo uspešni. Bili ste odlični na različnih tekmovanjih.

Na šoli in izven nje izvajamo celo paleto dejavnosti, za katere so odgovorni posamezni učitelji.

Dragi dijaki in dijakinje, učitelji in učiteljice ter ostali zaposleni. Prepričana sem, da ste z dodatnimi dejavnostmi s področja hortikulture, aranžerstva in fotografije zelo veliko pripomogli k prepoznavnosti in ugledu naše šole.  Hvala vam.

Vsem dijakom, dijakinjam, učiteljem, učiteljicam ter ostalim zaposlenim želim lepe počitnice. Vzemite si čas zase in svoje bljižnje, da boste lahko z veseljem poleteli novim izzivom na proti, ki vas čakajo v novem šolskem oz. študijskem letu.

Štefanija Kos Zidar,

ravnateljica