Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Ljubljanska cesta 97, 3000 Celje

Slavnostna akademija in razstava – utrinki zadnjega dogodka

Sedem ustvarjalnih desetletij v sožitju z naravo do znanja in izkušenj – Zazrti v prihodnost, slogan, ki nas je celo leto vodil skozi sedem dogodkov, ki smo si ga zastavili kot Projekt praznovanja naše 70. obletnice.

Osrednji in zadnji dogodek s slavnostno akademijo je bil v sredo, 12. oktobra 2016. Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Hkrati smo pripravili tudi cvetličarsko vrtnarsko razstavo ter Land art razstavo v šolskem parku. V Osrednji knjižnici Celje je bila od 1. septembra do 16. oktobra odprta razstava z eksponati, ki jih je šola ohranila skozi zgodovino.

Tako kot se ob praznikih doma zbere vsa družina, so se dijaki, ki so šolo zapustili že pred leti, morda celo desetletji, danes vrnili domov. V našo malo šolo, na robu mesta, kjer so se vedno počutili sprejete. Mnogi so postali uspešni vrtnarji, cvetličarji, aranžerji,…nekatere pa je pot peljala v povsem drugo smer. Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje se ponaša s parkom, ki ga učenci in učitelji preprosto imenujejo najlepša učilnica šole. Že sprehod skozi park človeka umiri in ga napolni z novimi močmi.

Našo 70. obletnico so s svojim obiskom počastili visoki gostje države, ministrstev, lokalne skupnosti in stroke ter evropski učitelji vrtnarstva, ki so prišli iz Avstrije, Belgije, Češke, Francije, Latvije, Luksemburga, Nemčije in Švice. Z njimi že vrsto let uspešno sodelujemo v različnih projektih, kot so: Leonardo da Vinci, Projekt švicarskega veleposlaništva z naslovom »CARSKI VRT«, Učilnica na prostem z mozaiki sredozemskih rastlin, ki je nastala v sodelovanju s švicarsko šolo, in projekt Erasmus »BioDiv«, ki trenutno poteka. Učitelji Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje so člani evropskega združenja učiteljev vrtnarstva in se redno udeležujemo vsakoletnih seminarjev, kjer so predstavljeni primeri dobrih praks.

Poklice, za katere izobražujemo na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, je nemogoče opravljati brez ljubezni do narave in do ljudi. Pravzaprav je vsem popolnoma jasno, da smo v življenju izpolnjeni le, če nas vodi ljubezen.

Veličastni trenutek – praznovanje 70-letnice šole – je zagotovo še večji, če ga povežemo z vseslovenskim praznovanjem 25. obletnice ustanovitve samostojne slovenske države. Slovenci smo danes ponosni, da živimo v samostojni državi, v deželi, kjer je Bog razsul polno prgišče lepote, kot je zapisal Ivan Cankar, a dežela, narod smo ljudje. Verjamemo, da bo pogled v prihodnost svetal le, če se bomo ozirali drug na drugega in ne bomo mislili samo na lastno korist.