Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Izobraževalni center
  • Domov
  • Seminar evropskih učiteljev vrtnarstva z ogledom dobrih praks na Južnem Tirolskem

Seminar evropskih učiteljev vrtnarstva z ogledom dobrih praks na Južnem Tirolskem

Učitelji strokovne šole za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo Laimburg (Fachschule für Obst-, Wein- und Gartenbau Laimburg) na Južnem Tirolskem v Italiji so bili v tednu po veliki noči gostitelji 14. seminarja evropskih učiteljev vrtnarstva. Seminarja sva se v času med 3.4.2018 in 7.4.2018 udeležili koordinatorici projekta Erasmus+ z naslovom Inovativne metode poučevanja v hortikulturi, Romana Špes in Lidija Oblak.

Južna Tirolska je avtonomna italijanska pokrajina, ki šteje približno 500 000 prebivalcev. Njeno glavno mesto je Bolzano s približno 100 000 prebivalci. S hortikulturnega vidika je Južna Tirolska dežela sadovnjakov in vinogradov. Tu dozori 12 % vseh jabolk v Evropi, vsako 10 jabolko tako prihaja iz Južne Tirolske. Bolzano zaradi 17.000 ha sadovnjakov imenujejo tudi »Vrt Evrope«.

Italijanski organizatorji so pripravili pester izbor ogledov »dobrih praks«. Seminarji pa niso namenjeni le ogledom dobrih praks, temveč tudi spoznavanju kulture in zgodovine gostujoče dežele. Ogledali smo si vrtnarijo Wielander (Gärtnerei Wielander), ki se ukvarja s proizvodnjo rastlin, krajinskim vrtnarstvom ter floristiko. Njihov cilj je, stranki nuditi čim več uslug oz. celotno oskrbo. Podjetje Raffeiner Orchideen Welt se ukvarja z vzgojo orhidej, obiskovalcem pa je na ogled tudi tropski vrt. Sprehodili smo se po najlepšem grajskem vrtu v Dolomitih, imenovanem Die Gärten von Schloss Trauttmansdorff. Grad je obdan s čudovitimi vrtovi, kjer smo videli rastlinski svet v malem in kjer uspevajo nenavadne tropske rastline, zimzeleno grmovje ter pisano cvetje. V grad je zahajala tudi žena avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa, cesarica Sissi. Po njej je poimenovana tudi sprehajalna pot »Sissijino sprehajališče«, ki vodi od gradu do mestnega jedra Merana. Mesto Merano je mirno, z gorami obdano mesto. Blago podnebje in termalni vrelci so mesto spremenili v priljubljen zdraviliški kraj. Podjetje Obstgenossenschaft Roen se ukvarja s skladiščenjem, pakiranjem in prodajo jabolk. V strokovni šoli za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo Laimburg (Fachschule für Obst-, Wein- und Gartenbau Laimburg) skrbijo za visoko kvaliteto izobrazbe mladega kadra. Spoznali smo njihov šolski sistem, izobraževalne programe, metode poučevanja, projekte s katerimi se ukvarjajo… Nad jezerom Kaltern se nahaja vinogradniško posestvo Weingut Dominkus. Je družinsko podjetje, ki se na 4 ha ukvarja z vinogradništvom, na 1,5 ha pa tudi s sadjarstvom. Ponašajo se z visoko kvaliteto vin in edinstveno vinsko kletjo, kjer organizirajo vodenja in degustacijo vin. Podjetje Gartenwelt Platter v kraju Eppan na več kot 5000 m² skrbi, da kupec na enem mestu najde vse za ureditev svojega doma, da bo le-ta še bolj zelen in udoben. Bolzano je glavno mesto Južne Tirolske. Nahaja se na nadmorski višini 262 m. Je pomembno kulturno in umetniško mesto v središču Evrope. Južnotirolski deželni arheološki muzej je domovanje znane mumije “Ötzija“, ki so jo našli leta 1991 v ledeniku v Italiji. Muzej je znan po vsem svetu. V Bolzanu se nahaja tudi vrtnarija Gärtnerei Schullian. Tudi ta vrtnarija je družinsko podjetje, kjer lahko na 9000 m² najdemo vse, kar si srce vrtnarja poželi. Organizirajo različne prireditve in razstave na temo umetnost in rastline. Celo rastlinjak so uredili v razstavni prostor. V Bolzanu smo si ogledali tudi pokopališče in vrtnarijo Gärtnerei Kircher, ki se nahaja v neposredni bližini pokopališča in poleg cvetličarskih in krajinarskih uslug skrbi tudi za zasaditve grobov.

Čas na Južnem Tirolskem smo učitelji iz različnih držav Evrope izkoristili tudi za različne sestanke. Na generalni skupščini evropskih učiteljev vrtnarstva smo pregledali finančno poročilo za leto 2017, določili višino članarine, izvolili upravni odbor… Predstavniki češke šole so predstavili potek mednarodnega tekmovanja mladih vrtnarjev, ki bo letos avgusta v Rajhradu. Predstavniki latvijske šole pa so povabili na naslednji seminar leta 2019, ki ga bo v tednu po veliki noči organizirala vrtnarska šola Bulduri. Na Južnem Tirolskem so potekali tudi sestanki projektov Erasmus+. Koordinatorica projektov je predstavila vse aktivnosti in mobilnosti projektov, ki so v teku. Predstavila je vso dokumentacijo, ki jo moramo partnerske šole izpolniti, predala pa je tudi navodila za nadaljnje delo.

V soboto, 7.4.2018 smo zaključili naše petdnevno potovanje po Južni Tirolski, deželi sadovnjakov in vinogradov ter se polni novih vtisov vrnili domov.

E 1
E 5
E 6
E 3
E 2
E 7