Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Ljubljanska cesta 97, 3000 Celje

Valentinovo tekmovanje 2024

Šolsko valentinovo tekmovanje nam vedno postreže z odličnimi izdelki naših dijakov in študentov, ki tekmujejo v 2 kategorijah: v hortikulturi in floristiki. Letos tekmovanje sovpada s pustom in praznikom zaljubljencev – valentinovim. Na 14. februarja goduje sveti Valentin , ki ima v slovenskem izročilu več pomenov; to je dan, ko se začne prebujati narava, dan, ko se začnejo ženiti ptički, zato ne čudi, da je dan dobil nov pomen, je tudi dan zaljubljencev.

To pa je tudi navdih za temo šolskega valentinovega tekmovanja: Prebujanje pomladi. Čeprav letošnja zima ni prehudo kazala zobe, pa se vsi veselimo daljših dni, več sonca in kot nam veleva poklic, se začne delo na prostem.

Na področju vrtnarstva sodeluje 8 ekip s po dvema tekmovalcema, ki so izdelovale kompozicijski nasad z uporabo 2 ali 3 večjih loncev. Tudi pri izdelavi nasada je bil pogoj, da je prenosljiv in da s konstrukcijo ne presega 2 m višine. Dijaki so ponazorili pomlad z izbiro spomladanskih rastlin in dodatki na temo valentinovega.

Za naj cvetličarja/ko sodeluje 7 tekmovalk, ki so tekmovale v izdelavi fantazijske namizne dekoracije in spomladanskega prosto vezanega šopka. Pogoj pri izdelavi namizne dekoracije je bil, da je dekoracija prenosljiva. Konstrukcije in ogrodja so lahko tekmovalci pripravili že pred samim tekmovanjem, seznanjeni so bili tudi z izbiro cvetja.

Po hodnikih in v učilnici  je bilo posebno delovno vzdušje in čutiti je bilo tekmovalno vznemirjenost. Delo tekmovalcev je potekalo pod budnim očesom obeh organizatoric. Ocenjevanje izdelkov pa smo prepustili prekaljenemu mednarodnemu sodniku na področju hortikulture in floristike, g. Simonu Ogrizku, ki se nam je pridružil ob zaključku tekmovanja.

Veseli nas, da so na tekmovanju zastopani vsi oddelki srednjega poklicnega izobraževanja, srednje poklicno tehniškega izobraževanja, srednje strokovnega izobraževanja in predstavnici 2. letnika hortikulture, višje šole. Prav tako so nekateri dijaki zaključnih letnikov prepoznali tekmovanje kot način zaključka izobraževanja na poklicni in tehniški stopnji.

Vsem tekmovalcem čestitamo za sodelovanje na tekmovanju, saj si tako pridobivate izkušnje. Še vedno velja rek, da je pomembneje sodelovati kot zmagati in v tem pogledu, ste vsi zmagovalci.

Zahvaljujemo se tudi dijakom smeri fotografski tehnik, ki so strokovno obeležili dogodek.

 Rezultati tekmovanja:

CVETLIČARJI – prosto vezani šopek

Št. točk Ime skupine Tekmovalec/tekmovalka
1. mesto 79,5 Tulipan Lara Gjergjek
2. mesto 78,5 Bellis Marjetka Markošek
3. mesto 77 Dianthus Lamia Kukič

CVETLIČARJI – fantazijska namizna dekoracija

Št. točk Ime skupine Tekmovalec/tekmovalka
1. mesto 81 Tulipan Lara Gjergjek
2. mesto 74,5 Bellis Marjetka Markošek
3. mesto 70 Rožica Zala Golavšek

CVETLIČARJI – skupna uvrstitev

Št. točk Ime skupine Tekmovalec/tekmovalka
1. mesto 160,5 Tulipan Lara Gjergjek
2. mesto 153 Bellis Marjetka Markošek
3. mesto 143,5 Dianthus Lamia Kukič

VRTNARJI –  terasni / atrijski vrt

Št. točk Ime skupine Tekmovalec/tekmovalka razred
1. mesto 88,5 Zeleni palčki Saša Uduč in Anže Zavrl 5.dHT
2. mesto 83,5 Čebele Polona Strožič in Miha Stropnik 3.V
3. mesto 77 Krajinarji Jaka Klovar, Lukas Gaberšek in Aljaž Kalšek 4.HT

Organizatorici tekmovanja: Anja Sotošek, Romana Špes

CVETLIČARJI

1. mesto: Lara GJERGJEK

2. mesto: Marjetka MARKOŠEK

3. mesto: Lamia KUKIČ

VRTNARJI

1. mesto: Saša Uduč in Anže Zavrl

2. mesto: Polona Strožič in Miha Stropnik

3. mesto: Jaka Klovar, Lukas Gaberšek in Aljaž Kalšek