Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Ljubljanska cesta 97, 3000 Celje

Primeri dobrih praks s podeželja francoske Provanse

V času od 11. 4. 2023 do 15. 4. 2023 je v francoski Provansi potekal 17. seminar evropskih učiteljev vrtnarstva. Udeležilo se ga je 50 učiteljev iz 13 držav in 22 različnih šol Evrope. S šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje sva se seminarja udeležili Danica Korošec in Lidija Oblak.

Provansa je geografska regija na JV Francije, katere največje mesto je Marseille z malo manj kot milijon prebivalci. Regija ima vroča, suha poletja in tople, vlažne zime. Ugodno podnebje omogoča gojenje rož in sivke ter posledično razvoj industrije parfumov. Tri prepoznavne cvetoče rastline so mak, sivka in sončnica. Trenutno smo lahko občudovali cvetoči mak. Zaščitni znak Provanse so tudi oljke in olive. Pokrajina pa slovi tudi po odličnih vinih.

 

Prvi dan seminarja je bil namenjen prihodu udeležencev in otvoritveni slovesnosti.

Drugi dan seminarja smo si ogledali podjetje Duplan de Provence, ki je specializirano za razmnoževanje zelišč in vzgojo mladih rastlin. Njihovo znanje in izkušnje s potaknjenci so prava prednost pri zadovoljevanju potreb po dišavah ter aromatičnih in zdravilnih rastlinah, ki se uporabljajo pri proizvodnji eteričnih olj. Svoje rastlinjake dajejo tudi v najem za raziskovalne namene.

Po ogledu vrtnarije smo se sprehodili skozi del posestva šole gostiteljice Campus Ventoux Provence, ki se nahaja v mestu Carpentras ob vznožju gora Mont Ventoux in Montmirail. Za kampus je značilna bogata dediščina. Izobražujejo za številne poklice na področju vrtnarstva, cvetličarstva, krajinarstva, gozdarstva, vinogradništva, sadjarstva, konjeništva … Njihova učilnica na prostem obsega kar 37 hektarjev in vključuje nasade sadnih vrst starih sort (češnje, jablane), vinograde (namizno grozdje, matične trte), poljščine, učni poligon za traktorske vožnje, gozdne površine … Posestvo je v celoti opremljeno z najnovejšo kmetijsko opremo. Šola ima ob vhodu tudi svojo butično prodajalno, kjer prodajajo jabolka, grozdje, češnje, čičeriko, sadni sok, marmelade, vina … iz lastne proizvodnje. Zelo ponosni so tudi na projekt agrivoltaika, kjer je 1,55 ha nasadov češenj zaščitenih z agrovoltaičnimi paneli.

Nato smo obiskali oljarno La Balméenne, v kateri stiskajo olivno olje že od leta 1925. Predstavljen nam je bil način hladnega stiskanja olja, ki je hkrati tudi najstarejši način pridobivanja olja z dvema kamnoma. Poleg nakupa olivnega olja je mogoče v njihovi prodajalni olje tudi degustirati, ponujajo pa še številne izdelke in lokalne specialitete iz Provanse.

Raziskovanje primerov dobrih praks smo nadaljevali v podjetju Gontard Freres, ki je specializirano za vzgojo sadik vinske trte, pridelavo jedilnega grozdja in predelavo grozdja v vino. Na degustaciji smo poskušali različne vrste vin, ki so za nakup na voljo tudi v njihovi prodajalni.

Tretji dan je bil namenjen generalni letni skupščini učiteljev vrtnarstva, na kateri so člani upravnega odbora predstavili finančno poročilo, pregled dela za nazaj in načrt dela za prihodno obdobje, prikazali spletno stran združenja ter predstavili iztekajoče se in aktualne Erasmus+ projekte.

Obisk smo nadaljevali v rozariju, lastnice Roseline Giorgis. Njen vrt je napolnjen z obiljem vrtničnih grmov in divjih rastlin, ki rastejo v naravnem okolju skupaj z aromatičnimi zelišči. Gospa je patentirala svojo vrtnico – Baptistine Centifolia, ki se odlično uporablja za parfumsko industrijo. Zaljubili smo se v lokacijo tega botaničnega sprehoda in raziskovanje lastnice.

Pot smo nadaljevali do kraškega izvira Fontaine de Vaucluse, zanj je značilno, da voda iz velikih globin pod pritiskom po strmih kanalih priteka na površje. Izvir napaja reko Sorgue. V rimskih časih je bil ob reki zgrajen akvadukt, ki je dovajal vodo v 13 km oddaljen kraj Cavallion. Smaragdno zelena voda je bila navdih mnogim pesnikom. Ob reki stoji tudi papirnica, kjer ročno izdelujejo papir s pomočjo tehnike iz 15. stoletja.

Zadnji dan smo raziskovali Avignon. Avignon leži na levem bregu reke Rone in šteje okoli 90.000 prebivalcev. Od leta 1309 do 1377 je bil v Avignonu sedež papežev v izgnanstvu. V mestu se je zvrstilo kar 7 papežev. Mesto obdaja srednjeveško obzidje, ki varuje Papeško palačo in staro mestno jedro. V mogočni trdnjavski palači so še ohranjene nekatere poslikave lova in narave, ki so krasile papeške zasebne prostore. Ohranjen je tudi bogat notranji vrt. V palači lahko danes s pomočjo digitalnega vodenja spremljamo takratno življenje. Avignonski most je bil zgrajen med leti 1977 in 1985 v prvotni dolžini okoli 900 m. Katastrofalna poplava v 17. stoletju je odnesla velik del konstrukcije. Od prvotnih 22 lokov so danes ohranjeni le štirje, ki segajo malo čez polovico reke Rone. Most je postal svetovno znan s pesmijo Sur le Pont d’Avignon (Na Avignonskem mostu). V Avignonu smo se sprehodili skozi staro mestno jedro do pokrito tržnico Les Halles, ki navdušuje s svojo fasado, prekrito z rastlinami. Oglede smo zaključili v vrtnem centru Les Jardins de Provence Truffaut. Bogato založen vrtni center ponuja vse, kar si ljubitelj narave lahko zaželi, od cvetočih rastlin, zelišč, vrtnin, drevnin, semen, substratov orodja. Na seminarju smo izmenjali koristno in dragoceno znanje in si ogledali številne primere dobrih praks. Cilj vsakoletnih seminarjev v tednu po veliki noči je ohranjati stike ter ustvarjati nove priložnosti za učitelje in dijake hortikulturnih šol širom Evrope.

Danica Korošec in Lidija Oblak