Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Izobraževalni center
  • Domov
  • 9. evropsko tekmovanje mladih vrtnarjev na Češkem

9. evropsko tekmovanje mladih vrtnarjev na Češkem

Sredi avgusta so potekale še zadnje priprave na udeležbo na tekmovanju na Češkem, v mestu Rajhrad, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od drugega največjega mesta v državi, Brna. Tekmovanje  je potekalo od 20.8.2018 do 25.8.2018 in si ga bomo zapomnili ne le po uspešnem sodelovanju na tekmovanju, sklepanju novih prijateljstev in odkrivanju znamenitosti, ampak tudi po izredni vročini, saj se je temperatura vseh pet tekmovalnih dni gibala med 32 in 37o Celzija.

Tekmovanje za naj ekipo in naj mladega vrtnarja Evrope poteka vsako drugo leto v eni izmed evropskih držav. Vsaka država lahko sodeluje z največ 2 ekipama, člani ekip pa so lahko stari med 16 in 25 let. Tokratnega tekmovanja se je udeležilo 19 ekip iz 13 evropskih držav. Letošnjo organizacijo je prevzela vrtnarska šola iz Rajhrada. Ekipo naše šole so zastopali: Anja Knez in Miha Drolc, oba dijaka 4. diferencialnega programa hortikulturni tehnik in Borut Pustatičnik, dijak 3. letnika hortikulturni tehnik, z mentoricama Lidijo Oblak in Romano Špes. Tekmovanja smo se udeležili v okviru projekta Erasmus +, Inovativne metode poučevanja.

Prvi tekmovalni dan je bil namenjen internacionalnim ekipam. Člani ekip so morali poleg komunikacijskih veščin pokazati še spretnosti in znanja stroke. Tekmovalci so se preizkusili v prepoznavanju plodov drevnin, prepoznavanju zelišč, zelenjave, zelišč in začimbnic s pomočjo tipa, vonja in okusa, pomerili so se v znanju dela s stroji, vegetativnemu razmnoževanju iglavcev in v športni zabavni igri. Naloge so bile časovno omejene na 30 minut, odmor med posameznimi nalogami pa je bil 15 minuten.

Drugi dan je predstavljal najtežji del tekmovanja za nacionalne ekipe, saj je bila na vrsti krajinska ureditev grede v izmeri 2m krat 3m, z zasaditvijo rastlin po načrtu. Da pa je bila naloga še bolj zapletena, je bilo potrebno gredo ustrezno pripraviti, poiskati določeno vrsto in sorto rastlin in sodelovati s tekmeci, da se je določen vzorec zasaditve nadaljeval brez prekinitve. Na drugi lokaciji je potekala floristična naloga, kjer so morali tekmovalci dekorirati klobuk, izdelati korsaž v obliki ogrlice in zvezati prosto vezani spiralni šopek. Vsi so imeli na razpolago enako količino in vrsto dekorativnega materiala in cvetja. Za vsako nalogo so imeli tekmovalci na voljo 3 ure.

Tudi četrtek je bil namenjen tekmovanju nacionalnih ekip. Naloge so vodili učitelji gostujoče šole, medtem ko so sodniško ekipo sestavljali 3 člani iz podjetij; mentorji nacionalnih ekip pa smo bili nadzorniki izvedbe nalog. Tekmovalci so se preizkusili v pravilnem sajenju in količenju drevesa z balo, pikiranju zelenjadnic, izračunu, izmeri in aplikaciji insekticida za določeno površino, izmeri pH tal in izbiri ustreznih rastlin, prepoznavanju semen zelenjadnic in zelišč ter cepljenju po tehniki angleške kopulacije. Tudi te naloge so trajale 30 minut z vmesnimi 15 minutnimi odmori.

V okviru tekmovanja smo si ogledali tudi kulturne in naravne lepote Češke; tako smo se seznanili z zgodovino obmejnega mesta Mikulov, sprehodili smo se po Brnu, zadnji dan pa je bil namenjen celodnevnemu izletu. Naša ekipa si je tako v petek, 24.8.2018, ogledala Moravski kras. Sprehodili smo se skozi jamo Punkva in občudovali jamske dvorane s stalaktiti in stalagmiti. Naenkrat smo izstopili iz jame in stali na dnu brezna Macocha, ki je obdano z visokimi stenami, vmes pa leži turkizno zeleno jezero. Pot smo nadaljevali zopet po jami, do izhoda pa smo se s čolnom zapeljali po jamski reki.

Če je bilo ves teden sončno in so visoke temperature oteževale delo in koncentracijo tekmovalcev, pa je prav podelitev prinesla prve dežne kaplje. Zmagovalci so postali člani ekipe 2 iz Švice, 2. mesto je pripadlo ekipi 1 iz Italije in 3. mesto je osvojila ekipa 1 iz Švice. Z delom naše ekipe sva obe mentorici zelo zadovoljni, saj so tekmovalci suvereno in odločno zastopali našo šolo in državo ter se uvrstili na odlično 10. mesto. Na koncu podelitve smo predstavili tudi Slovenijo in našo šolo, kjer bomo leta 2020 gostili jubilejno, 10. tekmovanje.

Čeprav je prireditev tekmovalnega namena, je tudi priložnost, da pogledamo izven svojih meja,  primerjamo izobraževalne sisteme s šolami v Evropi, ki izobražujejo na področju hortikulture in poskušamo popraviti pomanjkljivosti.

Za vse tekmovalce je tekmovanje zelo velika preizkušnja in jim vsem iskreno čestitamo!

Lidija Oblak, Romana Špes

  • Ekipa dijakov Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

  • Ekipa dijakov Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

  • Preizkus v cepljenju

  • Udeleženci tekmovanja: tekmovalci v belih majicah in njihovi mentorji v rdečih majicah