Skip to main content
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Ljubljanska cesta 97, 3000 Celje

Erasmus+, Green line of life

5. DAN

Naravne lepote Savinjske doline so skrite tudi pod površjem. Čeprav jama Pekel ni velika, nudi obiskovalem mnogo kraških znamenitosti, ki smo jih raziskovali z udeleženci seminarja.
Savinjska dolina je znana po hmelju – zelenem zlatu. Zgodovino hmelja smo spoznali v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, kjer nam je bila predstavljena tehnologija pridelave, njegova zdravilna vrednost ter uporaba. Sprehodili smo se po Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec. Navdušila nas je tudi fontana piva v centru Žalca. 
Zadovoljni udeleženci in organizatorji seminarja smo se poslovili v prijetnem vzdušju šolskega parka.

4. DAN

Danes smo pozornost namenili uporabni vrednosti zelišč ter na šoli pripravili celjsko kremo, ognjičevo mazilo, piling in zeliščno sol.
V Zeliščnem vrtu Majnika nam je lastnica predstavila podjetniško zgodbo od profesionalne športnice do aktivne pridelovalke in predelovalke zelišč.


3. DAN

Po uvodni predstavitvi programov in zgodovine šole smo občudovali šolski park, ki so ga oblikovale številne generacije dijakov, učiteljev, študentov in predavateljev. V parku najdemo tudi posebne rastline, ki izvirajo iz časov dinozavrov.
Sledile so tri delavnice, kjer smo uporabili zelišča v tlakovcih, zasadili zeliščno gredo z baziliko in žafraniko ter uredili visoke grede iz gabionov in jih zasadili z zelišči. 
Dan smo zaključili z umetniškim ustvarjanjem, saj smo se preizkusili v risanju zelišč.

2. DAN SEMINARJA “Z ROKO V ROKI Z ZELIŠČI”

Prvi poletni dan smo preživeli na slovenski obali, kjer smo spoznavali avtohtone mediteranske rastline in se ohladili v morju. Obiskali smo tudi Tartinijev Piran in se polni prijetnih vtisov vrnili v Celje.

 
🌱🌷🌱

1.DAN SEMINARJA “Z ROKO V ROKI Z ZELIŠČI”

Gostimo dijake in učitelje iz petih evropskih držav: Češke, Francije, Italije, Nemčije in Poljske. 

Dopoldan smo se sprehodili skozi staro mestno jedro Celja. Popoldan je na šoli sledila uradna otvoritev seminarja ter delavnica, kjer so udeleženci spoznavali zelišča in zdravilne rastline s čutili: vohom, tipom in okusom.

🌱🌷🌱