Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

arnes sio

7290-agra

Domov

Natisni

9.tekmovanje za mladega naj vrtnarja Evrope

Tekmovanje je potekalo 3 dni, prvi tekmovalni dan je bil namenjen internacionalnim ekipam, ki so se med seboj preizkusile v prepoznavanju plodov drevnin, prepoznavanju zelišč, zelenjave s pomočjo tipa, vonja in okusa, pomerili so se v znanju dela s stroji, vegetativnemu razmnoževanju iglavcev in v športni zabavni igri.

Drugi dan je predstavljal najtežji del tekmovanja za nacionalne ekipe, saj je bila na vrsti  krajinska ureditev grede v izmeri 2m krat 3m, z zasaditvijo rastlin po načrtu in floristična naloga, kjer so morali tekmovalci dekorirati klobuk, izdelati korsaž v obliki ogrlice in zvezati prosto vezani spiralni šopek. Vsi so imeli na razpolago enako količino in vrsto dekorativnega materiala in cvetja. Za vsako nalogo so imeli tekmovalci na voljo 3 ure.

Tudi četrtek je bil namenjen tekmovanju nacionalnih ekip. Naloge so vodili učitelji gostujoče šole, medtem ko so sodniško ekipo sestavljali 3 člani iz podjetij; mentorji nacionalnih ekip pa smo bili nadzorniki izvedbe nalog. Tekmovalci so se preizkusili v pravilnem sajenju in količenju drevesa z balo, pikiranju zelenjadnic, izračunu, izmeri in aplikaciji insekticida za določeno površino, izmeri pH tal in izbiri ustreznih rastlin, prepoznavanju semen zelenjadnic in zelišč ter cepljenju po tehniki angleške kopulacije.

Zmagovalci so postali člani ekipe 2 iz Švice, 2. mesto je pripadlo ekipi 1 iz Italije in 3. mesto je osvojila ekipa 1 iz Švice. Z delom naše ekipe sva obe mentorici zelo zadovoljni, saj so tekmovalci suvereno in odločno zastopali našo šolo in državo ter se uvrstili na odlično 10. mesto. Na koncu podelitve smo predstavili tudi Slovenijo in našo šolo. Vsako drugo leto poteka tekmovanje v eni izmed evropskih držav in  leta 2020  bo gostiteljica jubilejnega, 10. tekmovanja, naša šola.

Lidija Oblak in Romana Špes